02. Az indulás 2: A coaching oldal

A világbajnoki felkészítő folyamat a Sport-Levelup szemszögéből – Soós Judit MCC írása

Május 2-án keresett meg Kovács Gergely, a Magyar Bridzs Szövetség utánpótlás versenyeztetési vezetője, hogy team coachinggal segítsük három magyar utánpótlás csapat világbajnokságra való felkészülését. Azonnal elköteleződtem a közös munka mellett. 

Ebben a naplóbejegyzés-szerű posztban igyekszem megragadni, hogy mik is voltak az első gondolataim, és mik voltak a folyamat szervezésének fő szempontjai.

Amikor megkaptam a felkérést, az első érzéseim között ott volt a lelkesedés és bennem volt az azonnali késztetés a segítségnyújtásra. Az első érzéseim: „Persze segítünk!!” Következő: „Huhh, ez azért húzós lesz, sok kihívást rejt a folyamat”. De a „Vágjunk bele, csináljuk!”- energia magával ragadt. Hamar tudatosult bennem, hogy a feladat a szépsége mellett számos kihívást, buktatót is tartogathat. Körültekintés szükséges, de nagy energiával folytattam a folyamat ívének tervezését és szervezését.

Első lépésként elkezdtem a szükséges információk begyűjtését.

A sportban a formaidőzítés kiemelt jelentőséggel bír, így az első lépések között szerepelt a versenynaptár megismerése, azaz mikor, kinek, hol kell csúcsformában lennie. 

Ezen felül számos más szempont is fontos volt a folyamat megtervezéséhez. Az alábbi kérdéseket már az első megbeszélésen körüljártuk:

  1. Csapatösszetétel: Hány játékos alkotja az egyes csapatokat?
  2. Korosztály: Milyen korosztályt képviselnek az egyes csapatok?
  3. Vegyes vagy homogén csapatok: Vegyes csapatokról van-e szó, vagy azonos nemű játékosok alkotják a csapatokat?
  4. Csapatvezetők és edzők bevonása: Bevonhatóak-e az egyes csapatok vezetői és edzői a közös munkába?
  5. Geri és az edzők, csapatvezetők észrevételei, meglátásai: Mit érzékelnek ők testközelből a csapatokon, szerintük mi lehetne a legnagyobb segítség számukra?
  6. Korábbi tapasztalatok: Milyen megéléseik voltak korábban más segítő területekkel, vagy akár a coachinggal kapcsolatosan?
  7. Hozzáállás, mindset: Mennyiben nyitottak a csapat tagjai egy ilyen fejlesztésre? Hol és mikor tudjuk megtartani a foglalkozásokat úgy, hogy a legtöbb érintett részt tudjon venni?

Következő lépésként meghatároztuk a projekt keretét, fókuszát.

A begyűjtött információk és a lehetőségeink (idő, kapacitás, egyéb körülmények) alapján még aznap este megálmodtam a folyamat ívét és elküldtem egyeztetésre az elképzeléseimet Gerinek.

Körvonalazódott, hogy 3 alkalommal 3 órában fogunk online dolgozni a csapatokkal. A főbb fókusz területeknek a célkijelölést, a kommunikációt és a koncentrációt, stresszkezelést javasoltam. Egy csapatba 8 főt vártunk, 3 játékos párt, plusz az edzőt és a csapatvezetőt.

Mindezek ismeretében elindítottam a team coachok kiválasztásának, felkérésének a folyamatát. Egyértelmű volt, hogy 24 emberhez, ezen belül 3 csapathoz én egyedül kevés leszek. Két kolléga bevonása mellett döntöttem. 

Hogy hogyan, mi alapján választottam ki őket? Egyrészt a korosztályos, nembeli, sportágbeli sajátosságok, dinamikák ismerete, kedvelése volt egy lényeges szempont, másrészt, hogy én kivel dolgozok szívesen, kiben bízok meg, és harmadrészt kinek van szabad kapacitása. Aki team-ekkel dolgozik, az tudja, hogy 10-12 fő felett már páros csoportvezetés ajánlott. A páros csoportvezetés részben megkönnyíti a dolgunkat, de extra feladatokat is ró ránk. Sok egyeztetést jelent a folyamat előtt, közben és után. Mivel most nagyon gyorsan kellett reagálnunk a felkérésre, így csak olyan kollégákban gondolkodhattam, akikkel már van egy stabil közös alapunk, akiben megbízok. Így esett két kollégámra, két volt tanítványomra, Barna Tamásra és Szabó Henrikre a választásom. 

Tamással már korábban is dolgoztam együtt, és Henrikkel pedig a képzésről hoztam a tapasztalatot. Mindketten szilárd coaching alapokkal rendelkeznek, a közös képzésnek és az ICF standardoknak köszönhetően egy platformon vagyunk, kiegészítjük, értjük egymást. De természetesen ez nem mentesített minket a közös ötletelés, egyeztetés alól.

Mi zajlott le külön-külön bennük? Hogyan zajlik nálunk az egyeztetés? Kövessetek minket, mert következő posztjainkból mindezekre választ fogtok kapni.