Mental Gym 04. – Hibák és irányított gondolatok

Hogyan Kezeld a Hibákat és Irányítsd a Gondolataidat?

Üdv Mindenkinek!

Az előző leckében arról beszéltünk, hogyan kerülhetünk ki a negatív spirálból egy egyszerű „csatornaváltással”. Ma tovább lépünk, és megtanuljuk, hogyan zabolázzuk meg a gondolatainkat.

Kinek nem ismerős az a helyzet, hogy edzés vagy verseny közben hibázik, és elkezdi magát ostorozni? „Hogy lehetek már megint ilyen béna!”, „Ilyen alap dolgot elrontani, ezt még egy kezdő is megcsinálja!” vagy „Szerencsétlen lúzer vagyok, ezért tuti az egész meccset a kispadon fogom tölteni.” Ismerős? És talán még cifrább gondolatok is eszedbe jutnak ilyenkor.
Fontos megérteni, hogy viselkedésünket, érzelmi és testi reakcióinkat nem maga a szituáció váltja ki – ebben az esetben a hibázás ténye –, hanem az, hogyan gondolkodunk róla. 

Ha folyamatosan ostorozod magad, nagy eséllyel magadba fordulsz, elvonulsz, és ahelyett, hogy a játékra fókuszálnál, a múltban ragadsz. Ez kihat a csapattársak hangulatára is, és nagyon távol áll az első leckében elsajátított Superman/Superwoman állapottól, amit már te magad is jól begyakoroltál, és megérezted áldásos hatását 🙂

 

Szóval hogyan érdemes gondolkodnod hibázás után? 

1. Vond le a tanulságokat! Ha a sportod lehetővé teszi, hogy hibázás után legyen egy kis időd végiggondolni a helyzetet, használd ki! A hibákból tanulhatunk, ha a szégyenkezés és önvád helyett erre irányítjuk a figyelmünket. Örülj annak, hogy tanulhattál: „Most már ezzel is több vagyok!”, ha nincs idő, akkor figyelj arra, hogy mi a kialakult helyzet és ebben mit érdemes cselekedned.

2. Tudatosítsd, mit csinálsz másképp! Azonnal adj utasítást az agyadnak a következő lépésről. 

3. Fogadd el a többiek bátorítását! A pacsizás és bátorítás nemcsak neked ad erőt, hanem a csapattársaidnak is. Ez az összetartozás érzését erősíti, és mindenkinek lendületet ad. Ha nehezen fogadod el a „nem baj” típusú üzeneteket, kösd a pacsizáshoz azt a gondolatot, hogy ebből is tanultunk és ezáltal is erősebbek vagyunk!

Mindenkinek meg kell találnia természetesen azokat a gondolatokat és szavakat, amelyek hozzá és a helyzetéhez a legjobban illenek. Ízlelgesd ezeket a mondatokat, gondolatokat, és bátran szabjad testre!

Maradj velünk a következő héten is, ahol további egyszerű, ám hatékony mentális edzéstechnikákat mutatunk be nektek!
Köszönjük, hogy velünk tartottál, és ne feledd: te magad vagy a saját sikerességed legfőbb hajtóereje. Tegyél érte, hajrá!