Mental Gym 06. – Naplózás

Naplózás – a mentális edzésterv kulcsa

Üdvözöllek újra a mentális edzésterv sorozatomban!

 

Ma a mentális edzésterv egyik legegyszerűbb, de mégis leghatékonyabb eszközével, a naplózással szeretnélek megismertetni. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy ez olyan régimódi dolog. Ki ír már manapság naplót? Ha azonban megérted a lényegét, hiszem, hogy megtalálod majd a naplózás modern formáját (például egy klassz applikáció), amivel te is örömmel és könnyedén kivitelezheted ezt a feladatot.

Ahogy a fizikai edzések során rendszeresen követik a fejlődésedet és beállítják a céljaidat (lehet, hogy ezt tudtodon kívül az edződ teszi), úgy a mentális erősítésben is elengedhetetlen a strukturált visszajelzés és önértékelés. Ebben a naplózás lesz a hasznodra. A naplózás segít a céljaid elérésében és az önbizalmad megfelelő szintre helyezésében. Hiszen a tények feketén-fehéren, egy csokorba gyűjtve, magukért fognak beszélni, és ezt még az agyad is kételkedés nélkül el fogja fogadni.

A Naplózás Egyszerű Lépései:

1. Napló Indítása: Szerezz be egy jegyzetfüzetet vagy használj digitális naplót, ahol rendszeresen feljegyezheted az edzéseidet.
2. Célok Megfogalmazása: Minden hét elején írd le a konkrét céljaidat. Ezek lehetnek apróbb célok, mint például a technika finomítása, vagy nagyobb célok, mint egy bizonyos időeredmény elérése.
3. Edzések Dokumentálása: Minden edzés után írd le a tapasztalataidat. Mit sikerült jól megvalósítani? Mi az, amin javítani kellene? Milyen érzések merültek fel az edzés során?
Nem kell hosszú litániát írni, elég kulcsszavakban rögzíteni az érzéseidet, gondolataidat, megéléseidet. Egy számmal vagy egy smiley-val is összefoglalhatod, hogy mennyire voltál elégedett az adott edzéssel.
Ez a napló segít a fókusz megtartásában, így biztos, hogy úgy mész le az edzésre, hogy ki tudod venni minden alkalomból a legtöbbet. Lehetőséget adsz magadnak arra is, hogy már másnap változtass valamin, ha esetleg nem lennél elégedett. Nem lesz elvesztegetett idő!
Ráadásul, ha minden hétvégén, illetve egy fontosabb megmérettetés előtt átfutod a bejegyzéseidet, látni fogod, hogy mennyi erőfeszítést tettél az elmúlt időszakban, és milyen sok mindenben fejlődtél. Érezni fogod, hogy van mire építened, így magabiztosan fogsz tudni belevágni bármilyen megmérettetésbe.

 

A naplózás egyfajta mentális „szemétkosár” is lehet, ahol kiírhatod a negatív érzéseidet, így tisztább fejjel állhatsz neki a következő edzésnek.
Hiszem, hogy már most érdemes elkezdened a naplózást, hiszen a rendszeres önértékelés és a célok dokumentálása valódi változást hoz a mentális és fizikai teljesítményedben egyaránt.

Maradj velünk a következő héten is, ahol további egyszerű, ám hatékony mentális edzéstechnikákat mutatunk be!

Köszönjük, hogy velünk tartottál, és ne feledd: te magad vagy a saját sikered legfőbb hajtóereje. Tegyél érte, hajrá!