Sport coach hallgatóink mondták – Vajda Anna

2022. decemberének közepén végzett a harmadik Sport Coach évfolyamunk. A frissen végzett hallgatókat kérdeztük tapasztalataikról. Ezúttal Vajda Anna bemutatkozását és válaszait olvashatod:

Közel 20 éves profi kosárlabda pályafutásom alatt sok csapatnál, több országban is megfordulva számos tapasztalatot gyűjtöttem. 2017-ben abbahagytam a versenysportot, azóta edzőként dolgozom. Fontosnak tartom, hogy az átélt sikerek és kudarcok által megszerzett tudást átadva segítsem a fiatalabb generációkat. A kisfiam megszületésével az edzői munkám kicsit átalakult, de a kosárlabda természetesen továbbra is jelen van az életemben.

Miért választottad a Sport-Levelup Sport Coach képzését?

Volt játékosként pontosan tudom, hogy egy sportolónak milyen nehézségekkel kell megküzdeni pályafutása során. Kifejezetten szeretem azt a szerepet, amikor játékosok keresnek meg azzal a kéréssel, hogy segítsek egy-egy elakadásukon túljutni. A képzést azért tartottam fontosnak elvégezni, mert szerettem volna egy megalapozott tudásra szert tenni, ami által a lehetőségem nyílik sportolókat hatékonyan támogatni útjukon és kísérni céljaik elérésében.

A képzést megelőzően nem tanultál még coachingot. Mit adott számodra, hogy a hallgatók között volt már képzett coach, sportoló, edző, sportoló gyermekeket nevelő szülő egyaránt?

Rendkívül sokszínűek voltak a képzési napok, amihez a felkészült oktatók mellett a kialakult szuper csapat is hozzájárult. Azáltal, hogy társaim az élet más-más területéről érkeztek, a különböző helyzeteket mindig sokféle szemszögből közelítettünk meg, többféle látásmódot, véleményt osztottunk meg egymással. Ennek köszönhetően nagyon sokat tanultunk egymástól is. Igazán szerettem ennek a társaságnak a tagja lenni, mindenkivel kicsit más formában kapcsolódni.

Meséld el egy meghatározó élményedet a képzésről!

Számomra igen meghatározó élmény volt az egyik alkalommal beleülni az „ügyfél” szerepbe, és egy action learning keretében a társaim által vezetett ülésen részt venni. Mindamellett, hogy magamról is nagyon sokat tanultam, megtapasztalhattam, hogy milyen a „másik oldalon” lenni, mennyi mindent ki lehet hozni egy emberből csak azzal, hogy figyelünk rá és a megfelelő kérdéseket tesszük fel neki. Mintha varázspálca lenne a kezünkben.

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra a képzés során, melyet sikeresen megoldottál?

A legnagyobb kihívást – annak ellenére, hogy csapatsportból jövök – a szakmai gyakorlat keretében a csapattal végzett coaching jelentette. Bár minden percét nagyon élveztem, az elején izgultam milyen lesz egy 12 fős 16-17 éves fiúból álló csapat elé kiállni. Óriási értéke a képzésnek, hogy szakmai felügyelet mellett lehetőségünk volt élesben kipróbálni magunkat.

Mi az, amivel több lettél a képzés által?

A coach szakmával kapcsolatban kapott rengeteg tudás és eszköz mellett igazi önismereti út volt ez a 10 hét, amit itt tölthettem. A képzésen keresztül rátaláltam egy olyan útra, amin haladni szeretnék tovább.
Tanultam egy egészen új kommunikációs formát, még fontosabb lett számomra az értő figyelem, illetve az itt és most fogalma. Nem utolsó sorban óriási motivációt kaptam arra, hogy az itt megszerzett tudást vigyem tovább, és a coaching által elérhető lehessek azok számára, akiknek szüksége van rám.

Hogyan alkalmazod/fogod alkalmazni az itt tanultakat?

Bízom benne, hogy lesz lehetőségem minél több sportolóval, illetve csapattal dolgozni, akiket támogathatok a most már coach szemléletbe bújtatott játékos múltamból hozott tudással.

Kinek ajánlanád a Sport-Levelup Sport coach képzését?

Ezt a képzést szívből ajánlom minden edzőnek, sportszülőnek és bárkinek, aki valamilyen módon sportolókkal áll kapcsolatban. Meggyőződésem, hogy a szakmán túl az itt tanult szemlélet elsajátítása a sikerhez vezető út fontos állomása

Bármi más, amit elmondanál:

Rendkívül hálás vagyok a Sport-Levelup oktatóinak, hogy a tudásuk átadása mellett arra is fordítottak energiát és figyelmet, hogy mi, hallgatók hogyan jelenünk meg a folyamatban, hogyan építjük be a saját gondolkodásunkba mindazt, amit a coachingról tudni kell.
Sokkal több volt ez a tíz hét egy egyszerű képzésnél. Köszönöm, hogy részese lehettem!

Köszönjük, Nusi! 🙂