Tanácsok élsportolókat nevelő szülőknek – 3. rész

Szülői félelmeink

„Az nem lehet, hogy én ne legyek ott az edzésen! Akkor ki garantálja, hogy a pénzünkért tényleg megkapjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű edzést? Én nem magam miatt vagyok ott, hanem a gyerek fejlődésért, hiszen látom, hogy milyen munka van ott, ahol nincsenek ott a szülők…!”

Ez még mindig P., akiről két korábbi cikkem is szólt, és aki a sportpszichológusnál tett első látogatásakor megtudta, a lányának terhes az ő állandó jelenléte-kísérete minden sporteseményen.

Bennünk, szülőkben is sok félelem, aggodalom van. A legjobbat akarjuk a gyerekünknek, ezért folyamatos megerősítést keresünk. Tényleg a lehető legjobb csapatban/edzőnél van a gyermekünk? Biztosan azt kapja, amire a fejlődéséhez szüksége van? 

A sport világa kemény. Farkastörvények vannak, tudjuk. A klubunk, a csapatunk a mi falkánk. Anyafarkasként védjük “kölykeink” érdekeit. (Ha apák vagyunk, akkor is.) Óvjuk, tanítjuk őket, együtt futunk az erdőben.Ott kell lennie.Be kell kerülnie.Ki kell jutnia.Pontot, kvótát kell szereznie.Meg kell nyernie.“Alfákat” szeretnénk nevelni, ebben nem teszünk engedményt.

De nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt!

Harmadik tanács: Légy önreflektív, szánj időd magadra, a benned zajló folyamatok feltárására!

  • Nevesítsd a benned kavargó aggodalmakat, dilemmákat!
  • Tárd fel ezeknek a dilemmáknak, félelmeknek a gyökerét!
  • Válaszold meg, hogy hogyan szolgálnak most ezek a félelmek és miben hátráltatnak?
  • Vizsgáld meg, hogy ezekkel a félelmekkel mit közvetítesz gyermekednek (mert hidd el, hogy szavak nélkül is üzensz)!

Tudtad a farkasokról, hogy egészen hamar önállósodnak?

A kölykét mindenáron oltalmazó anyafarkas képe talán onnan ered, hogy a kicsik viszonylag sokáig, 7–9 hétig szopnak. Aztán viszont elhagyják a szülőodút és a nevelésükben innentől a csapat összes tagja részt vesz! Játékaikkal már ekkor elkezdik kialakítani saját hierarchiájukat, 10 hónapos koruktól pedig a fiatalok a csapattal együtt vadásznak.

Szülői félelmeink ellen leghatékonyabban úgy tudunk küzdeni, ha példát veszünk a farkasokról:

Bízunk a falka megtartó erejében.

Bízunk gyerekeinkben.

És bíznunk kell magunkban is!

Ha ezzel kapcsolatban nehézségekbe ütközöl, kérj segítséget! A Sport-Levelup nem csak a sportolókat és a sportolókat nevelő szakmát támogatja, de a szülők is megtalálják a nekik szóló megerősítéseket!