04. Az indulás 2: A coaching oldal –

A BRIDZS-világbajnokságra felkészítő folyamat coachaink szemszögéből – Szabó Henrik írása

Éppen egy Sport-Levelup Alma mater-rendezvény kezdete előtt beszélgettünk Judittal, mikor említette, hogy felkérték és elvállalta a magyar bridzs csapat VB-re való felkészítésének támogatását.

Mivel három korosztályos csapat (több mint 15 résztvevő) várható, ezért
együttműködő partnereket keres. Én pedig azonnal jelentkeztem, mert mélyen hiszek a
sportolók – pláne az utánpótlás korosztály – mentális fejlesztésének fontosságában. Ez nem is lehetne hangsúlyosabb egy ilyen sportág esetében, mint a bridzs. Ezt ott akkor rövidre is zártuk, Judit mondta, hogy jelentkezik majd a részletekkel. Hamarosan ki is derült, hogy a szakma egyik kiváló képviselőjével, szintén Sport-Levelup alumnival, Tamással hárman kísérjük a versenyzők felkészülését.

Gyorsan neki is álltunk az első napra tervezett feladatok átbeszélésének. Tulajdonképpen nem vártam mást, ezért megelégedéssel nyugtáztam, hogy mennyire nyíltan, őszintén, támogatóan és hatékonyan működünk hárman együtt, természetesen OK-OK keretben 🙂
Annak ellenére, hogy Tamást eddig csak látásból – szakmai rendezvényekről – ismertem, és Judittal is ez volt az első munkatapasztalatom. 

 

A

Időközben ráébredtem, hogy vajmi keveset tudok a bridzsről. 🙂

Azt tudtam, hogy francia kártyával játsszák, de bennem valamiért az a kép élt, hogy ezt főleg idősek teszik. 🙂 Nem is tévedhettem volna nagyobbat. Az általunk kísért csoportok U16, U21 és U26 korosztályban versenyeznek. 

A coachingban az a jó, hogy a coachnak nem feltétlenül szükséges az adott
terület szakértőjének lennie. Azonban mivel én ismeretlenül – pontosabban a fentiekben már
említett „mélyreható ismeretekkel” 🙂 – rendelkeztem, úgy éreztem, hogy a közös hanghoz azért ennél több kell, így a YouTube-hoz fordultam.

 

Oktató videókat kezdtem nézni, hogy legyen valami elképzelésem, hogy miről is szól a bridzs, és legalább az alapfogalmakkal tisztában legyek. Meglepődve és őszinte elismeréssel tapasztaltam a csapatokkal való első találkozásunk alkalmával, hogy a videókból már ismert arcok mosolyognak vissza rám most élőben.  

Azt azért töredelmesen bevallom, azon a szinten, ahogy a versenyzők beszélnek a játékról, nekem még mindig teljesen kínai 🙂

A következő posztban épp ezért megkérdeztük azt, akinek ez nem annyira kínai:): Kovács Gergely, az utánpótlás bridzscsapatok felelős versenyeztetési vezetője fog mesélni arról, hogy mi a bridzs, ill. hogy ennek a szellemi sportnak milyen a jelenlegi helyzete Magyarországon. Vigyázat, addiktív lehet! :)- de azért kövess minket!