Sport coach hallgatóink mondták – Maczkó Lilla

A Sport-Levelup nemzetközileg akkreditált Sport Coach képzésének első évfolyamát kérdeztük megéléseikről. Hallgatóink között volt coach, edző, élsportoló, sportoló gyermekeket nevelő szülő egyaránt. Interjúsorozatunkból megismerheted végzett hallgatóinkat, ezúttal Maczkó Lilla, a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület játékosa, sport coach mesélt a képzés során szerzett tapasztalatairól. 

“22 éves vagyok, 3 éves korom óta sportolok, és csaknem 11 éve a vízilabda vált életem meghatározó részévé. Utánpótlás koromban a dobogó több fokára is felállhattam, valamint nemzetközi porondon is megmutatkozhattam kapusként. Felnőtt játékosként pedig több magyar bajnoki cím szerencsés birtokosa lehetek. Az elmúlt 6 évben 3 alkalommal is klubcsapatot váltottam a fejlődés érdekében, azonban mindenhol remek edzők keze által és különböző, ám éppoly összetartó csapatok tagjaként formálódhattam mind szakmailag, fizikális és mentálisan is.”

Miért választottad a Sport-Levelup Sport Coach képzését?

A sportpályafutásom során mindig is fontosnak tartottam a mentális egészséget, mind a pályán, mind pedig azon kívül. Ennek érdekében én magam is részese voltam és vagyok is egy coaching folyamatnak. Ott hallottam először a sport coach képzésről, mely egyből felkeltette az érdeklődésem, hiszen a jövőben szívesen tanulnék akár sportpszichológiát, így ezt remek lépésnek tartom efelé.

A képzést megelőzően nem tanultál még coachingot. Mit adott számodra, hogy a hallgatók között volt már képzett coach, sportoló, edző, sportoló gyermekeket nevelő szülő egyaránt?

Nagyon sokszínű csoportba csöppentem az első nap, de már akkor tudtam, hogy mind külön-külön remek tapasztalatokkal, gondolatokkal és élményekkel segíthetjük egymást, hogy egy-egy témát más oldalról is szemléljünk és bővítsük ismereteinket ezáltal is. Illetve úgy gondolom, hogy a későbbiekben is rendkívül hasznos lesz, hogy megismerhettem egy szülő, egy business coach vagy egy másik sportoló gondolatait és tanulhattam ezekből.

Meséld el egy meghatározó élményedet a képzésről!

A képzés során a mi kiscsoportunk, egy igazi csapattá alakult, rengeteg visszajelzést adtunk egymásnak, ami végig segített a képzés során, így minden alkalommal vártam, hogy kicsit elszakadjak az uszodától és egy másik csapat tagja is lehessek, hiszen mindig rengeteg pozitív energiával töltöttek fel. Egyik alkalommal a forró szék elnevezésű módszert együtt próbálhattuk ki, aminél választ adtunk egymásnak olyan kérdésekre, mint például, hogy miért vagyunk a csoport értékes tagjai. Amellett, hogy széles mosolyt csalt az arcomra, sokat hozzátett a saját önismeretemhez.

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra a képzés során, melyet sikeresen megoldottál?

Kezdetben félve vágtam bele a képzésbe, hiszen élsportolóként nem sok szabadidővel rendelkezem, azonban az oktatók támogatása és megértése, a képzési napok kialakítása és a társak segítőkészsége hozzásegített ahhoz, hogy sikeresen teljesíthessem azt.

Mi az, amivel több lettél a képzés által?

Hétről hétre egyre jobban leküzdöttem az önbizalmamból fakadó nehézségeket és úgy gondolom sok erőt és bátorságot gyűjthettem itt. Az előadásokból és gyakorlatokból pedig rengeteg tudást szívhattam magamba, mind az oktatóimtól, mind a csoporttársaimtól. Valamint sportolóként is minden alkalommal tanulhattam valamit magamról és a különböző szerepeimről.

Hogyan alkalmazod/fogod alkalmazni az itt tanultakat?

A jövőben nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, hiszen mindig is fontosnak tartottam a sportolók mentális egészségét és fejlesztésének módjait legyen szó csapat- vagy egyéni sportról. Illetve a képzés kezdete óta tudatosabban tudom kívülről szemlélni saját sportolói létemet is.

Kinek ajánlanád a Sport-Levelup Sport coach képzését?

Mindenkinek, aki elkötelezett a sportolói élet megértése iránt, legyen az szülő, hobbisportoló, edző vagy akár csak sportkedvelő. Egy remekül strukturált, gyakorlatorientált képzésbe fog csöppenni, ahol önmaga is egy csapat tagjaként ismerheti meg jobban, milyen a sport világa és hogy hogyan tudja kívülről támogatni azt sport coachként.

Bármi más, amit elmondanál:

Nemcsak rengeteget tanulhattam a sport coachingról, felkészült és segítőkész oktatók által, de fejlődhettem coachként és sportolóként is, emellett egy befogadó közösség tagjává válhattam, ahol maradandó kapcsolatokat, barátságokat alakíthattam ki.