Mental Gym 03. – Válts csatornát!

„Válts csatornát!”, avagy: Hogyan újuljunk meg, ha nem tetszik a működésünk?

Csatornaváltás - rajtad múlik, melyik "adás" megy! (Akár most is beállíthatod a csúszkával)

Üdv Mindenki!

Az előző leckékben már megismerkedtünk néhány hatékony technikával a mentális erőnlét fejlesztésére: beállítottuk a megfelelő hozzáállást, felidéztük a szuperhős énünket verseny előtt, és megtanultuk, hogy hogyan zárjuk ki már az öltözőben a zavaró gondolatokat. Mégis, előfordulhat, hogy ellenére mindennek, a pályán mégsem tudjuk hozni a legjobb formánkat.

Mit tehetünk ilyenkor, amikor úgy érezzük, hogy semmi sem sikerül, esetlenek vagyunk, és mintha minden ellenünk szegülne? Nos, ekkor jól jöhet egy kis „mentális csatornaváltás”.

Képzeld el, hogy van egy kisfilm a fejedben (de javaslom, hogy akár a valóságban is készítsd el), ami bemutatja, milyen is a legjobb önmagad a sportpályán. Lásd magad előtt, hogyan mozogsz, hogyan teljesítesz a csúcson! Ha megvan ez a film a kiváló önmagadról, akkor kösd hozzá valamilyen „csatornához”, ez lehet pl.: képzeletben a távirányító gombja, vagy a telefonod névjegyzékében elmentett gyors segély, de a testeden is hozzákötheted a jó teljesítésedet egy bizonyos ponthoz.

 

Gondolj arra, hogy ha nem tetszik egy film vagy zeneszám, akkor milyen könnyen váltasz másikra, ami jobban illik hozzád. Hasonlóan, amikor úgy érzed, hogy a jelenlegi működésed nem megfelelő, állj meg egy pillanatra, és gyorsan válts el erről a „csatornáról”. Ez egy rövid, pár másodperces szünet csak, amikor le tudod rázni magadról a rossz működés terhét, majd egy gombnyomással előhívhatod a jó „csatornát”.

 

Ezzel lehetőséget adsz magadnak, hogy ne ragadj bele a rossz teljesítménybe, és helyette előhívd a jó működésedet. Ha folyamatosan a jó működésre koncentrálsz, és nem hagyod, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak rajtad, akkor nagyobb esélyed van a sikeres újrakezdésre és a jó teljesítményre, még egy rossz kezdés után is.

Tehát ne habozz! Készítsd el a kisfilmedet, és kösd hozzá valamilyen gombhoz, ami segít majd abban, hogy gyorsan előhívd a jó „csatornát”.

Maradj velünk a következő héten is, ahol további egyszerű, ám hatékony mentális edzéstechnikákat mutatunk be nektek!

Köszönjük, hogy velünk tartottál, és ne feledd: te magad vagy a saját sikerességed legfőbb hajtóereje. 

Tegyél érte, hajrá!