Sport coach hallgatóink mondták – Svastits Gabriella

Harmadik Sport Coach évfolyamunk decemberben végzett hallgatója, Svastits Gabriella is visszatekintett a képzés során szerzett élményeire, tapasztalataira, és megosztotta velünk azokat. Bemutatkozását és válaszait olvashatod:

HR menedzsment területen dolgozom, a HR szinte összes területével foglalkoztam, végigjártam a ranglétrát. Az egyik kedvenc témaköröm mindig is a képzés-fejlesztés volt. Pszichológiai és fejlődés/fejlesztés/önfejlesztés témájú könyveket, cikkeket szeretek leginkább olvasni. A természet, állatok, emberek szeretete és hogy hogyan lehetne jobbá/szebbé/boldogabbá tenni a „világunkat” mindig is fókuszpontban volt nálam. 

A családunkban a sport is egy meghatározó pillér, gyermekkoromban versenyszerűen teniszeztem, és mai napig rendszeresen sportolok. A „sportos életforma” szemléletet gyermekeinknek is igyekszünk átadni. Férjemmel három gyermeket nevelünk, mindhárman elég sokat sportolnak, közülük ketten versenyszerűen.

Miért választottad a Sport-Levelup Sport Coach képzését?

Számomra fontos tényező volt a választásban, hogy a Sport-Levelup ICF akreditált képzés, az oktatók pedig magas szinten minősített (ACC, PCC, MCC) coachok. Elsősorban coaching módszertant szerettem volna tanulni, mivel a pszichológia és a fejlődést segítő támogató tevékenység mindig is közel állt hozzám. Hogy miért specializálódtam a sport területére? Az üzleti szférában dolgozom 20 éve, szerettem volna egy kis újdonságot vinni az életembe és mivel a sport is fontos része az életemnek, szívesen ötvöztem e két kedvenc érdeklődési kört. A nyílt nap során volt lehetőségem betekinteni a képzésbe, megismerni a képzés tematikáját, az oktatókat, utána már nem volt kérdés, hogy mellettük teszem le a voksomat. 

A képzést megelőzően nem tanultál még coachingot. Mit adott számodra, hogy a hallgatók között volt már képzett coach, sportoló, edző, sportoló gyermekeket nevelő szülő egyaránt?

A coaching szemlélettel a vezető képző programok során már évekkel ezelőtt megismerkedtem, illetve autodidakta módon is képeztem magam ez irányban. De nagy áttörést a Sport-Levelup Sport Coach képzése hozott, itt tanultam meg a módszertant alaposan, mind az egyéni mind a team coachingra vonatkozóan.

Nagy előnye a képzésnek, hogy gyakorlatra is szert tehettem mentor coach támogatással. Fantasztikus csoporttársaim voltak, óriási előny volt mindannyiunk számára, hogy nagyon színes volt a csapat, ahány területről jöttünk annyi féle nézőpontot, tapasztalatot tudtunk bevinni a közösbe, ezáltal egymástól is sokat tudtunk tanulni.

Meséld el egy meghatározó élményedet a képzésről!

Nagyon nehéz egyetlen élményt kiemelni, az összes képzési napot élveztem. Nagyon tetszett, hogy a programban több oktató vett részt, és hogy meghívott élsportolók, illetve edzők is tartottak előadást.

A gyakorlati feladatok mindig mélyen megérintettek, akár én vettem benne részt akár a csoporttársaim. Nagyon jó érzés volt megtapasztalni a pszichológiai biztonságot, a rendkívül támogató ugyanakkor konstruktív légkört.

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra a képzés során, melyet sikeresen megoldottál?

A képzés része volt egy 3 alkalmas Team coaching páros gyakorlat is, amelyet egy U16-os foci csapatban volt lehetőségünk team coach párommal teljesíteni.

A felnőttképzésben volt már tapasztalatom, de fiatal 14 – 16 éves gyerekekkel még nem foglalkoztam, pláne nem 18 kamasz fiúval egyszerre. A felkészülési szakaszt és az első alkalmat kihívásként éltem meg, viszont a 3. 4. alkalom során már Flowban éreztem magam. Jó érzés volt, látni, tapasztalni, hogy van értelme annak, amit csinálunk. A fiataloktól érkező pozitív visszajelzések pedig valóban felemelőek voltak.

Mi az, amivel több lettél a képzés által?

Rengeteget tanultam, fejlődtem, a képzés felért egy csoportos coachinggal, új dimenziók nyíltak meg számomra.

Hogyan alkalmazod/fogod alkalmazni az itt tanultakat?

A szemléletet folyamatosan alkalmazom a mindennapok során is, ez már a személyiségem része. Természetesen a munkám során is alkalmazom a tanultakat, mind a business mind a sport területén, nem utolsó sorban sport szülőként is nagyon sok muníciót kaptam a képzéstől.

Kinek ajánlanád a Sport-Levelup Sport coach képzését?

Annak is, aki szeretne megismerkedni coaching módszertannal, de olyanoknak is, akik már rendelkeznek az alapokkal, vagy már akár dolgoznak is coachként, csak specializálódni szeretnének a sport területére.

Minden edzőnek javasolnám, hogy megismerkedjen ezzel a szemlélettel, sport szülőknek pedig szintén nagyon hasznos lehet.

Bármi más, amit elmondanál: 

Érdekes volt megtapasztalni, hogy az üzleti világban és a sport világában mennyire hasonló helyzetek vannak. A fejlesztésre szinte ugyanazokat az eszközöket, módszereket, modelleket lehet használni. 

Hálás vagyok a Sport-Levelup oktatóinak, illetve a mentoromnak, hogy ilyen magas színvonalú képzésben lehetett részem. Teljes figyelmet és a rengeteg megerősítő konstruktív visszajelzést kaptunk. Csoporttársaimnak pedig köszönöm, hogy általuk is velük együtt egy rendkívül támogató közegben tudtunk tanulni, dolgozni.

Köszönjük, Gabi! 🙂