Videóelemzés

Hogyan segít hozzá téged sportolóként, hogy egyre jobb legyél?

A videóelemzés gyakran használt módszer a sportolók fejlesztése során. Van, aki szereti, van, aki nem annyira, de hasznosságát senki nem vonja kétségbe. Hadd mutassam be, hogyan találkoztam én ezzel a műfajjal, mi segített, hogy megbarátkozzak vele,  és miért tartom kikerülhetetlen eszköznek az edzésmunka során?

Kiváltságosnak számítottam gyerekkoromban, mert családommal minden évben síelni mehettem. Erre 30 évvel később jöttem rá, amikor az általános iskolai osztálytalálkozóra elhozta a barátnőm a külföldről küldött képeslapjaimat, amiket máig féltve őriz. Ezek a lapok megidézték bennem a síelés élményét. Peregtek bennem a képek, hogy gyerekként milyen önfeledten száguldoztam le a lejtőkön, hogy a technika helyett a sebesség volt a lényeg, és hogy ki tud mindenkit megelőzve minél több kört menni az adott pályán.

Aztán egyetemistaként már oktatókkal mentem síelni, ahol szembesülhettem magammal.

Ott már lehetőség volt a videóelemzés technikájának kipróbálására.

Látni magamat nem volt jó élmény. Nagyon nem volt jó. Mivel szembesültem?

  • hogy igaz, hogy mindenhonnan lejövök,
  • és így vagy úgy megoldom a kihívásokat,
  • de csúnyán, már-már vállalhatatlanul.

Akkor nekem nem segített a videóelemzés.

Elvette tőlem a síelés örömét, szégyelltem magam és el is távolodtam a lesiklástól.

Ekkor kezdtem el sífutni, egyből profiktól tanulva.  A Bozsik sífutóiskolában Anna kezdettől fogva beépítette a képzésembe a videóelemzést. Lépésről-lépésre megtanultam a magam javára fordítani az eszközt, és így elértem, hogy ma már majdnem azt láthatom vissza, amit belül érzek.

Ma már jó szívvel tudom neked is ajánlani a videóelemzés eszközét, mert tudom, hogy szégyenérzet nélkül is lehet ezt használni.

Sportolóként heti rendszerességgel lehet részed videóelemzésben.

Te már hozzászokhattál ehhez. Biztos, hogy Te magad is érzed, hogy technikai szempontból milyen sokat profitálsz ezekből az alkalmakból.

Az én saját tapasztalatom az, hogy a technikánál sokkal többet is ki lehet nyerni a felvételekből!

Hogyan? Ha mered meglátni őket!

Mit jelent ez? A technikai képességeiden túl számos információ megfigyelhető egy felvételen, amivel üzensz kifelé az ellenfélnek, az edzőknek, a szurkolóknak és a játékos megfigyelőknek is.

Ismerősen cseng ez az edzői mondat: nem jó a testbeszéded, csinálj vele valamit! És érted is, hogy mit ért az edződ alatta?

Ha a Sport-Levelup videóelemzés szolgáltatását használod, olyan értékes szempontrendszert és – ezek mentén – hasznos visszajelzéseket kapsz majd, ami által meg fogod érteni az edződ üzenetét. Sőt: azonnali változtatási lehetőségeket fogalmazol majd meg!

Megérted, hogy mit várnak tőled és így már esélyed is lesz a változtatásra. És ez pontokban, centikben, játék lehetőségben is látszani fog.

Egyedül is sokat tehetsz azért, hogy a meglévő videóidat a lehető legjobban kiaknázd. Hogyan?

Javaslom, hogy:

  • nézd meg az adott videórészletet egyszer, majd írd le a megfigyeléseidet! A technikán túl a non-verbális jegyekre is figyelj!
  • nézd meg a felvételt még egyszer, de most képzeld magad az ellenfél edzője helyébe! Nézz az ő elemző szemével magadra! Írd le, hogy mitől tart veszélyes játékosnak és azt is, hogy mit lát gyengeségednek!
  • vesd össze a két jegyzetet! Örülj az erősségeidnek! És válaszd ki azokat a területeket, amikben fejlődni szeretnél!

De ne feledd, ha szívesen kipróbálnád, hogy mit tudunk mi melléd tenni, keress minket és tapasztald meg nálunk a profi támogatás erejét!