Kinek szól és mit ad a sport coaching a coaching irányzatok közül?

Mitől bizonyítja hatékonyságát újra és újra a coaching?

Hogyan igazodj el a sok coaching irányzat között?

Mit ad a Sport-Levelup a sport coachinggal?

Ezekre a kérdésekre mind választ kapsz a posztban. Ráadásul egy vallomást is a sorok közé csempésztem.

2007 óta foglalkozom coachinggal, azaz 14 éve tekintek a coachingra úgy, mint a hivatásomra. Ennyi idő alatt már környezetem minden tagja számára ismerőssé vált a szó: coach. Mégis a mai napig gyakran tesznek fel nekem olyan kérdéseket, hogy mi is az, amit csinálok, mi az a coaching egyáltalán és kinek-mikor lehet ez a folyamat hasznos?

Szívesen válaszolok, egyáltalán nem esik nehezemre, mert fontos számomra, hogy minél többeket megismertessek a coaching művészetének lényegével.

Számomra az International Coaching Federation meghatározása fogalmazza meg legjobban a coaching lényegét:

“A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is.”

Az általuk kifejlesztett coach kompetenciákra épülő coaching egy olyan varázslatos keret és módszertan, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen felmerülő témában segíthessük a hozzánk forduló ügyfeleket – függetlenül attól, hogy kérdésük, dilemmájuk milyen szerepükből fakad.

Ezt a keretrendszert adjuk át sport coach képzésünk hallgatóinak és ebben dolgozunk mi is ügyfeleinkkel: sportolóval, edzővel, illetve szülővel. A coaching módszerét tehát nevezhetjük univerzálisnak, amit a coaching irányzatok átültetnek az élet szinte bármelyik területére.

Én magam is dolgozom a sport mellett az üzleti világban is, ott business coach a megnevezésem. De hallhattál már life coachról, executive coachról, akár gasztro coachról, könyv coachról is. A jelző próbálja megragadni azt a területet, ahol a coaching univerzális módszertanát állítják az ügyfelek szolgálatába.

Mi, a Sport-Levelup csapatával sport coachingot nyújtunk és sport coachokat képzünk, mert a sportolói világ szereplőinek támogatását tűztük zászlónkra.

Tehát a coaching számos területen bizonyított már. De miben rejlik a varázsa?

Egyrészt abban, hogy a módszer konvertálható, vagyis eszköztára a különböző részterületeken, a coaching irányzatok széles skáláján alkalmazható.

Másrészt mégis teljesen egyénre szabott. Itt nincsenek kész megoldások, kész válaszok.

Amikor egy coaching folyamatban veszel részt, a coach-csal közösen alkottok: egy kreatív, partneri együtt gondolkodás zajlik. Ennek elsődleges célja az, hogy arra inspiráljon téged, hogy találd meg kérdéseidre saját válaszaidat, amelyek mentén a lehető legtöbbet tudod kihozni magadból az életed bármelyik területén.

Pont ezt szeretem a coachingban: a beszélgetés medrét adó alap, a módszertan lehet ugyanaz, mégis minden ülés teljesen egyedi. Ezért én is kíváncsian veszek részt minden ülésen. Izgatottan várom, hogy milyen klassz dolog fog születni egy-egy találkozásból az adott ügyféllel az adott pillanatban. Mi lesz a saját magából fakadó legjobb válasza az éppen aktuális kérdésére?

A sport coach képzésünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy átadjuk hallgatóinknak azokat a készségeket, kompetenciákat, amikre építve majd ők is hozzá tudják segíteni ügyfeleiket a saját válaszaik megtalálásához. Emellett fejlesztjük a pillanatban levés képességét, hogy képesek legyenek elengedni az összes bennük lévő panel választ. Ez kell ahhoz, hogy észre tudják venni és meg tudják támogatni a csodát, amikor az ügyfél megformálja, majd kimondja saját belső válaszát.

Kiváltságos pillanat, amikor részese lehetek a csodának, hogy megjelenik a fény, a válasz akár egy teljesen reménytelennek hitt helyzetben is.

És itt van az, ami miatt én a coachingot még 14 év után is szenvedéllyel csinálom:

  • a válaszokat megtaláló felszabadító pillanatokért,
  • a bizsergető, mindig egyedi, meglepetésfaktorért,
  • az újra és újra-rácsodálkozásért, hogy mennyi kiaknázatlan erőforrás lakozik egy emberben,
  • a hitért, hogy ezek aktivizálásával legyőzhető minden elakadás.

Ezért vagyok segítő, ügyfelet kísérő, COACH.

A coaching irányzatok közül a sport coaching ezért is lett az egyik fő szakterületem.  

Tudom, hogy egy sportoló életében az eredményesség határoz meg mindent.

Az eredményekért pedig a kudarcokat és a sikereket is fel kell dolgoznunk.

A sport coaching során feladatunk, hogy foglalkozzunk a sportoló önmagához való viszonyulásával, a csapattársaihoz, az edzőhöz, de akár a szüleihez fűződő kapcsolatával és e viszonyok magasabb szintre emelésével.

A tudatosítás, az önreflexió kulcsszavak a coachingban. Itt ki merjük mondani, nevén merjük nevezni a dolgokat. A hibáinkat is górcső alá vesszük, mert amíg tanulunk belőlük, addig nem voltak hiába.

Kinek mit ajánl a Sport-Levelup sport coaching szolgáltatásai közül?

  • Ha sportolóként a Sport-Levelup csapatával dolgozol, sport coaching számos témája közül választhatsz, több eszköz és többféle hosszúságú folyamat áll rendelkezésedre. Nézz körül itt, és fedezd fel, mit kínálunk számodra!
  • Ha szülőként szeretnél tenni azért, hogy a gyermeked még jobb lehessen, vagy hogy családod egy jobb csapattá váljon, ehhez is remek lehetőséget teremtenek a sport coaching általunk kitalált válfajai. Ezek során azonosíthatod, tudatosíthatod a benned zajló érzéseket-gondolatokat, közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy mi történik a gyermekedben, megtalálhatod saját válaszaidat. Ráadásul másodlagos hozadékként a coaching szemléletét is elsajátíthatod, amivel – mint egy varázspálcával – kisimíthatod az eddig rázós családi helyzeteket.
  • Edzőként sem hiányzik az életedből az eredményorientáltság, ugye? A coachinggal lehetővé válik, hogy ne ragadj bele a megszokott rutinokba, képes legyél kérdéseket feltenni, új válaszokat találni, akár inspirálódva edzőtársaktól a csoportos coachingban, akár aha-élményeket, új gondolatokat gyűjtve az egyéni coachingban. Ez a folyamat az eddigi működési mód által teremtett üveg-plafonokat tudja lebontani, kinyitva a fejlődés lehetőségét egészen a végtelenségig.

Bízom benne, hogy posztom eléri célját és meg tudtam mutatni, hogyan tud a coaching egy jó keret-struktúra lenni, és közben a különböző coaching irányzatok és eszközök hogyan teszik mégis mindig egyedivé és mindenki számára hatásossá a folyamatokat.